Skal jeg vælge en VPS- eller Cloud-løsning?
På det seneste er lige netop disse løsninger blevet sat meget op mod hinanden, hvorfor mange ejere af både VPS’er og Cloud-løsninger pludselig er kommet i tvivl om deres valg. Hvis du selv er en af disse ejere eller blot en, der overvejer at skifte sin nuværende shared hosting-løsning ud med noget mere kraftfuldt og ressourcefyldt, så vil du i denne artikel kune finde nyttige informationer om begge ting, men samtidig også læse om de forskellige fordele ved både en Virtual Private Server og en Cloud-løsning.
Der er ingen tvivl om, at Virtual Private Servers har været til at finde på hostingmarkedet i længe, men det er derimod først på det seneste, at Cloud Hosting-løsninger er begyndt at vinde frem. Det skal ikke forstås således, at Cloud er nyt på hostingmarkedet, for det har efterhånden også en del år på bagen, men det er dog først på det seneste, at folk for alvor er begyndt at få øjnene op for det. Begge alternativer har sine fortalere, så derfor er der nærmest en indædt kamp mellem de to løsninger, hvilket bestemt heller ikke gør det nemmere, når man skal vælge mellem en af dem.
Hvis du er nytilkommer på markedet og endnu ikke helt har forstået, hvad en VPS er og hvad Cloud er, så finder du nedenfor en beskrivelse af både Cloud Hosting og VPS-hosting
Hvad er en VPS (Virtual Private Server)?
En VPS (forkortelse for Virtual Private Server) kan betragtes som en mellemting mellem en shared hosting-løsning, altså et webhotel, og en dedikeret server. Grunden til, at en VPS kan betragtes som en mellemting er, at en VPS blot er et virtuelt miljø på en dedikeret server, så konceptet bag er sådan set det samme som shared hosting, udover at der er langt mere frihed og løsningerne er også større. Dette betyder altså, at et virtuelt miljø (eller en VPS) figurere præcis som en dedikeret server, hvorfor der altså også sagtens kan være flere virtuelle miljøer på en server, uden at det har indflydelse på lige netop din VPS. I og med, at disse virtuelle miljøer opfører som en helt almindelig dedikeret server, så skal de naturligvis også have installeret deres eget operativsystem og dertil også have lavet softwarekonfiguration. Så en kort beskrivelse af en Virtual Private Server ville være at sige, at det er en virtuel dedikeret server, der er placeret på en dedikeret server.
Den hovedsagelig fordel ved en VPS, er at man har langt mere fleksibilitet og sikkerhed, hvis man eksempelvis opstiller den mod et webhotel. Derudover har du også samme sikkerhed som en dedikeret server, men det er dog ikke det eneste, for du har også rig mulighed for at op- og nedskalere dine ressourcer, så hvis du pludselig finder ud af, at du har brug for mere RAM, CPU-kraft eller diskplads, så kan dette blot opskaleres, men omvendt kan det også lade sig gøre at nedskalere sine forskellige ressourcer, hvis du pludselig skulle finde ud af, at du rent faktisk slet ikke har brug for alle de ressourcer du har i øjeblikket. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du køber en VPS, så er det teknisk set kun noget virtualiseret hardware og en båndbredde på internetforbindelsen, eftersom du selv skal stå for alt andet. Derfor skal du også selv stå for installation af alt fra operativsystem til forskellige former for software, så hvis du eksempelvis gerne vil gøre brug af PHP, Apache og MySQL, så skal du selv sørge for at det bliver inviteret. Dog er der også mulighed for at finde en udbyder, der kan stå for alt det tekniske, men dette gør de selvfølgelig ikke gratis.
Hvis du ikke selv mener, at du har de teknisk kompetencer til at udføre ovenstående, så kan du – som sagt – få din udbyder til at hjælpe dig, hvis du naturligvis finder en udbyder af VPS-løsninger, der ved siden af også tilbyder managed hosting. Managed hosting er ensbetydende med, at udbyderen tager sig af både installation, konfiguration, vedligeholdelse, monitorering samt back-up. Hvis du ikke ønsker at betale dig fra dette, så findes der også et væld af guides på nettet, der kan være behjælpelige, så du dermed selv kan lære en masse om servermonitorering, -konfiguration og -vedligeholdelse, men du skal selvfølgelig også være opmærksom på, at det bestemt er en tidskrævende opgave. Herefter er det selvfølgelig helt op til dig, hvorvidt du ønsker at betale dig fra det eller om du hellere selv vil investere noget tid i det, så du kan lære hvordan det hele forholder sig og hvordan det skal gøres.
Og hvad er Cloud Hosting så?
Hvis du endnu ikke har hørt om Cloud Hosting, så er det også ganske forståeligt, for det er først på det seneste, at Cloud for alvor er begyndt at kigge frem. Før i tiden har markedet været særdeles domineret af både shared hosting-løsninger og VPS-løsninger, men nu er Cloud-løsninger pludselig gået hen og er blevet den nye og populære dreng i klassen. Den nemmeste måde hvorpå Cloud kan defineres er ved at gøre brug af “Divide and Rule”-begrebet, der betyder at de nødvendige ressourcer for administrering af din hjemmeside er fordelt på flere forskellige webservere, så derfor er det altså opgjort pr. behov. Denne opstillinge er blandt andet med til at forbedre din hjemmeside stabilitet, eftersom det forhindrer muligheden for nedbrud.
Ovenstående er dog ikke det eneste bemærkselsværdige ved Cloud Hosting, eftersom du også får mulighed for at styre pludselig trafik, uden at det kommer til at medføre nogle former for båndbreddeproblemer, da det blot er en anden server, der træder ind og yder de ressourcer, der pludselig skal til for at opretholde en stabil hjemmeside. Så hvis du vælger Cloud Hosting, så er du altså ikke afhængig af én server, men du er derimod afhængig af en hel gruppe af servere, der alle sammen snakker sammen på tværs, så de er klar til at tiltræde, hvis din hjemmeside pludselig skulle blive overbelastet. Man kan nærmest betragte denne gruppe af servere som en sky, hvorfor den også har fået tilnavnet the cloud, hvilket blot er skyen på dansk – det er desuden også herfra navnet er opstået, hvis du skulle være i tvivl om dette. Hvis du ønsker en yderst stabil og kraftig hostingløsning, så kunne Cloud Hosting meget vel være en ideel form for hosting, så du bør bestemt tage et nærmere kig på denne form for hosting.
Nu tænker du sikkert, hvis det er så genialt, hvorfor er der så ikke flere virksomheder eller privatpersoner, der gør brug af det? Det er der én primær grund til, og det er de omkostninger, der er forbundet med Cloud Hosting. Der er ingen tvivl om, at omkostningsfaktoren er en bekymring for mindre virksomheder og privatpersoner, der ellers gerne ville tage skridtet og flytte deres hjemmeside til skyen. Dette ændrer dog ikke på det faktum, at Cloud er kommet for at blive, så derfor kommer vi med garanti også til at se langt mere til det i fremtiden, men det bliver dog ikke før prisen for de forskellige Cloud-løsninger er blevet nedskaleret betydeligt. I løbet af de seneste år har Cloud Hosting ligeledes gennemgået en massiv udvikling, og rigtig mange virksomheder – danske såvel som udenlandske – har taget skridtet og flyttet deres hjemmeside over i skyen, hvilket blot støtter op om påstanden om, at Cloud er kommet for at blive. Som sagt, så kommer Cloud Hosting ikke til at indtage markedet før de forskellige udbydere af Cloud-løsninger nedsætter priserne, da det bestemt er en faktor, der afholder mange fra at tage skiftet.
Rigtig IT-eksperter har spået Cloud Hosting til at blive dét nye, så derfor er der absolut ingen tvivl om, at vi i fremtiden ser flere og flere virksomheder og privatpersoner, der flytter al deres online aktivitet over på Cloud-servere. Lige så snart udbyderne introducere nogle billigere Cloud-baserede løsninger, så kommer det til at gå stærkt, for det er utvivlsomt den absolut største årsag til, at Cloud ikke er mere populært end det er.
Hvilke fordele er der ved de to alternativer?
Begge alternativer har naturligvis både fordele og ulemper, så der er absolut ingen grund til, at du fra start af tager parti for ét af dem, eftersom de er meget ligeværdige og valget udelukkende bunder ud i behov og betingelser. Hvis du meget gerne selv vil styre valget af operativsystem, installation af applikationer og lignende, så er det naturligvis en VPS du skal gå efter, for ved en Cloud-løsning har du ikke selv mulighed for at bestemme disse ting, hvilket er et minus for nogle, men bestemt også et plus for andre. Hvis du bare gerne vil have en stabil og kraftfuldt hostingløsning, der bare virker, så skal du vælge Cloud-løsningen, for den virker fra start af og du skal derfor ikke selv til at installere hverken applikationer eller operativsystem. Det er hovedsageligt denne forskel, der er på de to forskellige løsninger, så derfor skal du blot sørge for at vælge lejr.
Dog er der også en række andre fordele og ulemper ved de to løsninger, så det er altså ikke kun ovenstående der adskiller dem. Eksempelvis er det ikke særlig logisk, at vælge en VPS, hvis du ikke har forhenværende kendskab til hosting eller generelle tekniske kompetencer, eftersom indgangsbarriereren er langt højere end ved en Cloud-løsning. Det kræver nemlig en del teknisk viden, hvis du skal kunne installere en Linux-distribution (det kan også sagtens være en anden serverdistribution, men hovedparten vælger Linux) såsom, Debian, Ubuntu eller Centos. Derudover skal du også selv stå for konfiguration af firewallregler, virtual hosts, Apache, MySQL og mange andre ting. Hvis du blot vælger en Cloud-løsning, så slipper du for ovenstående ting, eftersom du ikke skal bruge tid på nogle af dem, da din udbyder allerede har sørget for at installere en serverdistribution på din server og derudover også opsat både Apache, MySQL og PHP.
Hvis du sætter både en Virtual Private Server og en Cloud Hosting-løsning op mod en shared hosting-løsning, så opdager du hurtigt prisforskellen. Hverken en VPS eller en Cloud-løsning er billig, men du er dog sikker på, at du får en løsning, der er langt kraftigere end et ganske almindeligt webhotel. Derudover finder du også hurtigt ud af, at en Cloud-løsning med nogenlunde samme specifikationer og ressourcer som en VPS, er dyrere. Som tidligere nævnt, så er Cloud-løsninger meget dyrere end mange andre former for hosting, så hvis du gerne vil have din hjemmeside rykket over i skyen, så skal du være parat til at betale for det, men vælger du at gøre det, så skulle ud også meget gerne være sikret mange år frem, eftersom Cloud Hosting utvivlsomt er fremtiden.
Men hvilket alternativ skal jeg så vælge?
Det er helt op til dig selv. Ovenfor bliver du præsenteret for en række punkter, der bedre kan give dig et indblik i de to alternativer, men nu hviler resten på dig, eftersom det er dig, der skal finde de forskellige løsninger og holde dem op mod hinanden, så du kan se hvilken af de mange løsninger, der er mest ideel for dit vedkommende. Det er meget vigtigt, at du giver dig god tid til at finde frem til den mest passende løsning, for hvis du pludselig ender med en løsning, der egentlig overhovedet ikke rammer dine behov, så er løsningen – til en vis grad – ubrugelig. Hvis du vælger en løsning, der har alt for mange ressourcer, så er det blot direkte spild af penge, at betale for de ekstra ressourcer, da de ikke engang bliver brugt. Omvendt er det også direkte dumt, at du vælger en løsning, der ikke lever op til dine krav, for en løsning, der ikke engang kan drive din hjemmeside er mindst lige så ubrugelig som en løsning, hvor du betaler for alt mange ressourcer. Derfor skal du både være omhyggelig og tålmodig, når du udvælger den løsning, der i fremtiden skal hoste din hjemmeside.