Hostingguiden https://www.hostingguiden.dk Sammenligning af webhoteller og hosting samt nyheder om hostingudbydere i Danmark. Mon, 22 May 2017 11:55:11 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 Surftown giver 585,- kr i rabat https://www.hostingguiden.dk/surftown-giver-585-kr-i-rabat/ Wed, 17 Feb 2016 09:56:00 +0000 https://www.hostingguiden.dk/?p=387 Surftown kører i øjelbikket en kampagne hvor du kan få deres advanced webhotel til kun 120,- kr for et år. Det betyder at du sparer 585,- kr. det første år. Herefter koster det 48,75 per måned. Med et Surftown Advanced webhotel får du: Plads til 10 Domæner 50 GB Plads 50 GB Trafik / Måned […]

Indlægget Surftown giver 585,- kr i rabat blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Surftown kører i øjelbikket en kampagne hvor du kan få deres advanced webhotel til kun 120,- kr for et år. Det betyder at du sparer 585,- kr. det første år. Herefter koster det 48,75 per måned.

Med et Surftown Advanced webhotel får du:

  • Plads til 10 Domæner
  • 50 GB Plads
  • 50 GB Trafik / Måned

Udnyt det gode tilbud nu

Indlægget Surftown giver 585,- kr i rabat blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Få 3 måneders gratis webhotel ved Unoeuro https://www.hostingguiden.dk/faa-3-maaneders-gratis-webhotel-ved-unoeuro/ https://www.hostingguiden.dk/faa-3-maaneders-gratis-webhotel-ved-unoeuro/#comments Tue, 25 Nov 2014 12:10:15 +0000 https://www.hostingguiden.dk/?p=363 Ved at bruge rabatkoden 3GRATIS får du 3 måneders gratis hosting ved unoeuro. Rabatkoden kan kun bruges ved køb af et nyt webhotel. Udnyt det gode tilbud nu

Indlægget Få 3 måneders gratis webhotel ved Unoeuro blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Ved at bruge rabatkoden 3GRATIS får du 3 måneders gratis hosting ved unoeuro.

Rabatkoden kan kun bruges ved køb af et nyt webhotel.

Udnyt det gode tilbud nu

Indlægget Få 3 måneders gratis webhotel ved Unoeuro blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
https://www.hostingguiden.dk/faa-3-maaneders-gratis-webhotel-ved-unoeuro/feed/ 2
Guide til oprettelse af hjemmeside eller webshop https://www.hostingguiden.dk/guide-til-oprettelse-af-hjemmeside-eller-webshop/ Mon, 25 Aug 2014 12:17:40 +0000 https://www.hostingguiden.dk/?p=355 Er det svært at lave en hjemmeside? Man kan i dag meget let lave sin egen hjemmeside. Det er muligt at opsætte sin egen hjemmeside super let, og det kan gøres ved brug af et ganske almindeligt CMS-system (Content management system). Når man laver en CMS-hjemmeside, så er det super let og enkelt selv at […]

Indlægget Guide til oprettelse af hjemmeside eller webshop blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Er det svært at lave en hjemmeside?

Man kan i dag meget let lave sin egen hjemmeside. Det er muligt at opsætte sin egen hjemmeside super let, og det kan gøres ved brug af et ganske almindeligt CMS-system (Content management system).

Når man laver en CMS-hjemmeside, så er det super let og enkelt selv at gå ind og tilføje forskelligt indhold til sin hjemmeside. Der er mulighed for at sætte sin hjemmeside op i flere forskellige CMS-systemer, og der er mange som benytter sig af WordPress, som er et såkaldt open source CMS-system.

Wordpress er ubetinget det absolut største CMS-system i verden, og det er vellidt blandet millioner af brugere verden over. Det er der en grund til. Det er nemlig et super let system at bruge, og så giver det mulighed for at lave hjemmesider til en bred vifte af forskellige formål.

Der kan laves hjemmesider til mange forskellige formål ved brug af WordPress. Mange anvender WordPress til at lave webshops, men der er bestemt også mulighed for at lave mange andre typer af hjemmesider ved hjælp af WordPress, og der er mange forskellige temaer at vælge imellem.

Der findes desuden også andre systemer, hvor man kan opsætte sin hjemmeside i. Dog er WordPress det som rigtig mange benytter sig af, når der skal laves en hjemmeside ved hjælp af CMS.

Når du har fundet et godt CMS-system, så skal du efterfølgende også have fundet på et godt domænenavn. Det er navnet på din hjemmeside. Når du har fundet på et godt navn, som er ledigt, så skal du registrere dit domænenavn. Det koster typisk et sted i mellem 45 kroner og 120 – 130 kroner. Prisen for et domæne afhænger ofte af hvor du køber det samt hvilken endelse dit domæne skal have. Prisen for DK-domæner er sjældent det samme som f.eks. SE-domæner eller COM-domæner. DK-domæner er stort set altid det billigste at få registreret.

Efterfølgende skal du anskaffe dig en hosting løsning. Når du køber hosting vil det ofte give mening at købe denne samme sted som du registrere dit domæne. Der findes tonsvis af forskellige hosting leverandører i danmark. Både til de helt store hjemmesider som har behov for egne servere, men i særdeleshed også for små hjemmesider som har brug for mindre hosting og dermed også mindre udgift.

Hvad kan en hjemmeside bruges til?

En hjemmeside kan have rigtig mange forskellige formål. Mange firmaer bruger deres hjemmeside som et slags online visitkort, hvor man har mulighed for at gå ind og læse lidt mere uddybende om, hvad de kan tilbyde af forskellige varer og ydelser. Hjemmesider kan desuden også bruges som blogs omkring et emne, som man synes er spændende og interessant, og så kan man også bruge en hjemmeside som en webshop. Der er mange forskellige muligheder.

Hvad er priserne på at lave en hjemmeside?

Priserne for selv at lave en hjemmeside er generelt ikke særlig høje, hvis man skal kigge på de samlede omkostninger. Man skal betale for sit domæne, webhotel og eventuelt for et tema til eksempelvis WordPress. Derfor skal man regne med, at det kan lade sig gøre at lave en hjemmeside for et beløb, som ligger på omkring 1000 kroner. Det er klart, at priserne kan være svingende. Det afhænger i høj grad af, hvilken løsning man vælger.

Kan jeg selv lave en hjemmeside?

Det er ikke længere svært at lave en hjemmeside. Der var engang, hvor man var nødsaget til at have viden om et eller flere forskellige avancerede kodningssprog, hvis man skulle opsætte sin egen hjemmeside. Sådan er er det absolut ikke længere.

Det er nemlig blevet gjort enormt let at lave sin egen hjemmeside. Det kan man nemlig gøre, hvis man benytter sig af et content management system (forkortes CMS). Det er et system, som gør det let for enhver at uploade alt materiale til en hjemmeside. Med et CMS-system har man simplificeret upload af tekst- og billedmateriale, så enhver kan finde ud af at ligge det ind.

Derfor er et CMS-system et rigtig godt valg, hvis man gerne vil i gang med at lave en hjemmeside, men man ikke har den store erfaring inden for at lave hjemmesider. Der er nemlig mulighed for at lave nogle rigtig flotte hjemmesider med professionelt udseende ved hjælp af CMS.

Hvilket system bør jeg opsætte min hjemmeside i?

Der findes et par forskellige CMS-systemer, som bliver brugt af mange tusinde mennesker verden over. Dog er der særligt et system, som skiller sig ud fra de andre, og som er ekstra populært. Det hedder WordPress. WordPress er et system, som giver mulighed for at tilpasse og indrette sin hjemmeside præcis efter de ønsker og kriterier, man har.

Kan jeg få lavet en hjemmeside af et webbureau?

Hvis du ikke selv ønsker at lave din hjemmeside så er der naturligvis også mulighed for, at du kan få et professionel webbureau til at hjælpe dig med det. Dog skal du regne med, at du ofte vil komme til at betale en højere pris, end hvis du lavede din hjemmeside selv i et simpel CMS-system. Det er super let og enkelt at lave en hjemmeside i et CMS-system, så det er en oplagt mulighed for at spare penge ved selv at lave sin hjemmeside.

Hvorhenne kan det lade sig gøre at foretage en domæne registrering?

Domæneudbydere er der mange af. Der findes et væld af forskellige udbydere af domæner, som giver dig mulighed for at købe domæner med forskellige endelser. Endelsen på et domænenavn kan være rigtig mange forskellige ting. Den mest udbredte endelse på et domæne i verden er .com. Der er rigtig mange domæner, som bærer endelsen .com.

Endelserne på et domæne kalder man for et top level domæne. Et top level domæne kan se ud på mange forskellige måder, og der bruges som oftest forskellige top level domæner rundt om i verden. Typisk ender et domæne på de bogstaver, som et land forkortes med. I Danmark bruger vi ofte .dk mens man eksempelvis i Sverige bruger .se.

Hvor meget koster det at lave en domæne registrering?

Du kan vælge flere forskellige domæner til din hjemmeside. Du behøves som sådan ikke kigge så meget på prisen på dit domæne, da domænet generelt set ikke koster særlig meget at anskaffe sig. Et domæne vil typisk koster et sted imellem 45 og 200 kroner. De billigste domæner at købe er DK-domæner, som typisk koster 45. For andre domæner vil prisen være lidt højere. Denne pris betaler man for at have et domæne i et år. Der kan dog forlænges, så man har sit domæne i en periode, som er længere end 1 år. Du kan ofte vælge en fast løsning hvor både dit domæne og billige webhotel automatisk opdateres når der er gået et år. På denne måde slipper du for at forny dit webhotel hvert år, og kan sammen med dit domæne lade betalingen ske automatisk via. Dit kreditkort. Dette er rigtig smart du både køber domæne og webhotel hos samme leverandør.

Hvilket domæne skal jeg vælge at registrere?

Når du skal vælge det rette domæne til din hjemmeside, så skal du først og fremmest finde ud af, hvad du gerne vil kalde din side, og efterfølgende skal du afgøre hvilket top level domæne, du godt kunne tænke dig at have.

Top level domæner findes der mange af. Et godt råd er som udgangspunkt at vælge et DK-domæne, hvis man ønsker at have en hjemmeside, der primært skal henvende sig til besøgende, som kommer fra Danmark. Har man derimod ønske om at lave en side, som skal drive trafik internationalt, så kan man vælge et mere internationalt domænenavn som eksempelvis .com eller .net.

Hvad vil det sige, at man får en hosted webshop løsning?

Hvis du vælger at få lavet en hosted webshop løsning, så vil du få en webshop, som vil have en række standard funktioner, og der vil desuden også være en række forskellige standard designs, som du kan vælge imellem til din hjemmeside. Det er meget let og enkelt at lave en webshop ved hjælp af en hosted webshop løsning, og det skyldes, at det eneste du skal gøre er at finde en udbyder, og så skal du oprette dig som bruger. Når dette er gjort, så skal du vælge imellem et af de forskellige standarddesigns, som du kan finde på udbyderens hjemmeside. Når dette er gjort, så kan du i princippet efterfølgende gå i gang med at tilføje både produkter samt produktbeskrivelser til din nye webshop.

Det er overordnet set en meget let løsning, som stort set alle personer kan finde ud af at lave. Det kræver ikke kendskab til nogle former for programmering eller design af hjemmesider, da alt er blevet simplificeret, så det er så let som muligt.

Hvad findes der af henholdsvis fordele og ulemper ved at benytte sig af en hosted webshop løsning, når man skal lave sin webshop?

Der er slet ingen tvivl om, at der både kan være fordele og ulemper ved at gøre brug af en hosted løsning. Den største og meget væsentlige årsag til, at det kan være en god idé at lave en hosted webshop løsning er, at man utroligt hurtigt og samtidig også meget let kan gå i gang med at lave sin webshop. Det er meget let at lave en webshop, hvis man gør brug af et sådan system, da der mere eller mindre er tale om ”plug-and-play”.

Fordelen ved at gøre brug af en hosted løsning er uden tvivl den enkelthed, som ligger i at lave en webshop ved at bruge systemet. Det eneste man skal gøre er i princippet blot at finde en udbyder af en hosted webshop løsning, som giver mulighed for at købe en klar webshop løsning, som man let og hurtigt kan gå i krig med. Når man laver sin webshop, så vil der med en hosted løsning dog være den ulempe, at man ikke på samme måde sig selv 100% kan vælge hvordan webshoppen skal se ud, som hvis man eksempelvis gjorde brug af et open source system. Dette skyldes, at der er en række forskellige standard designs fra webshop-udbyderen, som er de eneste, man kan vælge imellem til sin webshop. Dette gør selvfølgelig, at der ikke vil være et lige så bredt spektre af forskellige designmæssige muligheder til din hjemmeside men på trods af det, så vil du stadigvæk godt kunne lave dig en flot hjemmeside, som vil kunne fremstå pæn og unik.

Support og ansvar i forbindelse med din webshop løsning

Når man arbejder med internet og IT generelt, så vil der af og til opstå nogle tekniske problemer. Det er nærmest uundgåeligt. Det kan være alt fra ens webshop, som er gået helt ned, eller det kan være et billede på ens hjemmeside, som pludselig er blevet til et rødt kryds. Her vil der ved vælg af en hosted løsning som oftest altid sidde en supportafdeling klar, som du kan tage kontakt til, hvis der skulle opstå nogle problemer. På den måde er du sikker på, at du kan få løst dig problem, hvis der skulle være nogle tekniske fejl på din hjemmeside.

Hvilken hosted webshop løsning bør jeg vælge, når jeg skal have en god webshop?

Hvis du godt kunne tænke dig en webshop løsning, hvor du får en webshop, som er lavet ved hjælp af en hosted løsning, så kan du blandt andet benytte dig af Dan domain, Shopify eller Scannet. Der findes naturligvis flere forskellige gode webshopløsninger til at lave en hosted webshop. Dette er dog nogle af de tre mest brugte i Danmark til de folk, som ønsker let og hurtigt at få lavet en webshop løsning.

Priser på at få lavet en hosted webshop løsning

Hvis du skal have lavet en hosted webshop løsning, så skal du faktisk regne med, at det er den løsning, som er den absolut billigste løsning, som du kan få, hvis du gerne vil i gang med at lave en webshop. Da det er blandt andet er standarddesigns og standardfunktioner, som du vil få, når du køber en hosted webshop, så vil det også afspejles i prisen. Skal du derimod have en webshop løsning, hvor du får din webshop lavet i et open source system, så er det straks en helt anden sag. Hvis du vil have lavet dit system som open source, så skal du forvente at betale et markant højere beløb, da du vil være nødsaget til at få professionelle folk ind, som kan give dig en hånd med design og teknisk opsætning fra bunden. Dette er en væsentligt dyrere løsning.

Indlægget Guide til oprettelse af hjemmeside eller webshop blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Webhoteller – hvad det er nu lige, det betyder? https://www.hostingguiden.dk/webhoteller-hvad-det-er-nu-lige-det-betyder/ Tue, 08 Jul 2014 15:25:27 +0000 https://www.hostingguiden.dk/?p=350 Der er mange, som mere eller mindre ikke ved helt præcist, hvad et webhotel er. Et webhotel er der, hvor alt data til ens hjemmeside ligger. Al data til din hjemmeside, skal ligge på et webhotel, for at det kan være synligt for andre via. internettet. Med andre ord vil andre ikke kun se indholdet […]

Indlægget Webhoteller – hvad det er nu lige, det betyder? blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Der er mange, som mere eller mindre ikke ved helt præcist, hvad et webhotel er. Et webhotel er der, hvor alt data til ens hjemmeside ligger. Al data til din hjemmeside, skal ligge på et webhotel, for at det kan være synligt for andre via. internettet. Med andre ord vil andre ikke kun se indholdet på din hjemmeside, hvis du ikke har din hjemmesides data til at ligge på et webhotel. Derfor skal du sørge for at finde et webhotel, hvor du har tilstrækkeligt med plads, så du har plads til at lægge alt data omkring din hjemmeside på webhotellet.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg skal købe et webhotel?

Man skal derfor sørge for hele tiden at være opmærksom på prisniveauet hos de forskellige udbydere, der er af webhoteller, så man vælger den rigtige løsning, hvor man får mest muligt for sine penge. En anden årsag til svingende priser kan desuden også være serviceniveauet. Når man arbejder med IT generelt set, så vil der i ny og næ være behov for teknisk assistance, og det vil man opleve, at der vil være nogle udbydere af webhoteller, som kan tilbyde til de folk, som har købt et webhotel hos dem. Dette er eksempelvis en af de services, som man ikke ser alle steder, og det kan være noget af det, som man vil kunne mærke i den pris, som man betaler for et webhotel.

Hvor meget koster det at købe webhotel, og er der forskellige på billige webhoteller og dyre webhoteller?

Man vil helt overordnet set et meget svingende prisniveau på webhoteller, og det er der en meget god grund til. Det er nemlig meget forskelligt hvor meget man får for det produkt, som man køber hos en udbyder af webhoteller. Det er bestemt ikke altid, at man vil få det samme for sine penge. Nogle steder vil man opleve, at man får rigtig meget plads for sine penge, og andre steder vil der være en væsentligt højere pris for den mængde plads, man får, hvis man skal sammenligne med andre steder.

Når du skal vælge et webhotel, så skal du derfor altid sørge for at kigge på andet end blot den pris, som din udbyder giver dig. Der er nemlig også andre meget vigtige og væsentlige parametre, som man er nødsaget til at tage højde for.

Hvad afgør prisen på webhoteller?

Hvis man køber billige webhoteller, så vil man meget typisk se, at man ikke får særlig meget plads, og det kan godt gå hen og blive et problem. Det er vigtigt, at du sørger for at få tilstrækkeligt med pris, så du har plads nok til at opbevare alt data omkring din hjemmeside på webhotellet. Det kan desuden også være en god idé at købe en smule ekstra plads udover det, som man har brug for, så der er plads, hvis man nu eksempelvis skulle få brug for den ekstra plads.

Få en e-mailadresse med dit eget domæne, når du køber et webhotel

Når du køber et webhotel hos en udbyder af webhoteller, så vil du få mulighed for at lave din egen e-mailadresse, hvor du kan gøre brug af dit eget domæne. Det vil sige, at hvis du eksempelvis har købt domænet ”hej.dk”, så vil du kunne lave en e-mailadresse, som f.eks. hedder ”peter@hej.dk”. Når du skal have din egen e-mailadresse i forbindelse med oprettelse af webhotel, så er der en ting, som du skal være opmærksom på i forhold til plads. Ligesom data til din hjemmeside kræver data, så kræver din e-mailadresse også plads. Derfor skal du sørge for også at købe plads til, at du kan have tilstrækkeligt med beskeder til at ligge i din indbakke. Her skal du huske at tage højde for, at det kan fylde meget, hvis du f.eks. Modtager billeder eller videoer fra folk, så det skal du sørge for at købe din plads efter.

Indlægget Webhoteller – hvad det er nu lige, det betyder? blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Hvad betyder domæne? https://www.hostingguiden.dk/hvad-betyder-domaene/ Tue, 08 Jul 2014 14:56:44 +0000 https://www.hostingguiden.dk/?p=347 Hvad er et domæne? Domæne er i bund og grund det, som du vælger at kalde din hjemmeside. Man kan kalde sin hjemmeside rigtig mange forskellige ting, alt efter hvad den omhandler. Et domæne kan se ud på mange måder, og det kan have forskellige endelser, som fortæller noget om indholdet på hjemmesiden. Endelsen på […]

Indlægget Hvad betyder domæne? blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Hvad er et domæne?

Domæne er i bund og grund det, som du vælger at kalde din hjemmeside. Man kan kalde sin hjemmeside rigtig mange forskellige ting, alt efter hvad den omhandler. Et domæne kan se ud på mange måder, og det kan have forskellige endelser, som fortæller noget om indholdet på hjemmesiden. Endelsen på et domæne kalder man for et top level domæne.

Et top level domæne er det, som står efter punktummet, når man skriver navnet på en hjemmeside. Det kan eksempelvis være .no, .se eller .dk. Et top level domæne angiver ofte hvilket sprog hjemmesiden er på. I Danmark bliver der stort set altid brugt .dk-domæner til hjemmesider, som er på dansk. Det er ganske få, der vælger at lave deres hjemmeside på et dansk sprog samtidig med, at det er med et .com-domæne. Dette kan dog sagtens lade sig gøre.

Hvilket domæne bør jeg vælge til min nye hjemmeside?

Hvilket navn du skal vælge til din hjemmeside kommer helt an på hvilken type hjemmeside, du har. Hvis du skal lave en hjemmeside om bestemte ting som eksempelvis cykler, hest, biler eller noget helt andet, så kan du eventuelt inddrage disse ord i dit domænenavn.

I forhold til top level domæner er det meget oplagt at vælge det sprog, som ens hjemmeside er skrevet på. Det vil sige, at hvis du skriver en hjemmeside med dansk tekst, så er det oplagt at vælge et .dk-domæne. Hvis du derimod skal skrive en hjemmeside på tysk, så er det mere oplagt at vælge .de som domæne.

Hvad koster det at købe et domæne?

Der er stor variation i priserne på domæner. Dog er domæner generelt set en utrolig lille udgiftspost i det samlede hele, når man skal lave en hjemmeside. Domæner kan typisk koste alt i mellem 50 og 200 kroner om året at have – alt efter hvilket du vælger. DK-domæner er altid billigere end øvrige domænenavne, som du køber hos en domæneudbyder.

Hvad er et domæne?

Domæne er i bund og grund det, som du vælger at kalde din hjemmeside. Man kan kalde sin hjemmeside rigtig mange forskellige ting, alt efter hvad den omhandler. Et domæne kan se ud på mange måder, og det kan have forskellige endelser, som fortæller noget om indholdet på hjemmesiden. Endelsen på et domæne kalder man for et top level domæne.

Et top level domæne er det, som står efter punktummet, når man skriver navnet på en hjemmeside. Det kan eksempelvis være .no, .se eller .dk. Et top level domæne angiver ofte hvilket sprog hjemmesiden er på. I Danmark bliver der stort set altid brugt .dk-domæner til hjemmesider, som er på dansk. Det er ganske få, der vælger at lave deres hjemmeside på et dansk sprog samtidig med, at det er med et .com-domæne. Dette kan dog sagtens lade sig gøre.

Hvilket domæne bør jeg vælge til min nye hjemmeside?

Hvilket navn du skal vælge til din hjemmeside kommer helt an på hvilken type hjemmeside, du har. Hvis du skal lave en hjemmeside om bestemte ting som eksempelvis cykler, hest, biler eller noget helt andet, så kan du eventuelt inddrage disse ord i dit domænenavn.

Domæne til din hjemmesideI forhold til top level domæner er det meget oplagt at vælge det sprog, som ens hjemmeside er skrevet på. Det vil sige, at hvis du skriver en hjemmeside med dansk tekst, så er det oplagt at vælge et .dk-domæne. Hvis du derimod skal skrive en hjemmeside på tysk, så er det mere oplagt at vælge .de som domæne.

Hvad koster det at købe et domæne?

Der er stor variation i priserne på domæner. Dog er domæner generelt set en utrolig lille udgiftspost i det samlede hele, når man skal lave en hjemmeside. Domæner kan typisk koste alt i mellem 50 og 200 kroner om året at have – alt efter hvilket du vælger. DK-domæner er altid billigere end øvrige domænenavne, som du køber hos en domæneudbyder.

Indlægget Hvad betyder domæne? blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Domæner https://www.hostingguiden.dk/domaener/ Fri, 14 Feb 2014 06:11:49 +0000 https://www.hostingguiden.dk/?p=333 Hvad er et domæne? Simplificeret kan man sige, at et domæne er navnet på en hjemmeside. Et eksempel på en hjemmeside kunne være TV2.dk. Det er et domæne, som TV2 har ret til, og det er deres indhold, der vises, når man skriver tv2.dk i sit søgefelt. Et domæne kan se ud på rigtig mange […]

Indlægget Domæner blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Hvad er et domæne?
Simplificeret kan man sige, at et domæne er navnet på en hjemmeside. Et eksempel på en hjemmeside kunne være TV2.dk. Det er et domæne, som TV2 har ret til, og det er deres indhold, der vises, når man skriver tv2.dk i sit søgefelt.

Et domæne kan se ud på rigtig mange forskellige måder, og det kan have mange forskellige endelser. I Danmark benytter vi os som bekendt hovedsageligt af .DK-domæner, hvor man andre stedet i verden benytter sig af domæner med andre endelser. Disse endelser kaldes for Top Level Domains, som forkortes ”TLD”.

Som oftest vil et top level domain referere til et bestemt land – f.eks er et .dk domæne dansk. I Norge benytter man eksempelvis .no og i Sverige bruger man .se som domæne.

Top level domæner kan have andre betydninger end et bestemt land. Der findes nemlig også globale top level domæner, som eksempelvis .com, som betyder Commercial eller på dansk: kommerciel, hvilket betyder, at der er tale om et forretningsdomæne. Der findes i øvrigt også andre internationale domæner som eksempelvis .info og .net.

Hvilken TLD bør jeg vælge?
Det er svært at svare på, for der er flere forskellige muligheder. Det er i høj grad noget, som du skal vælge ud fra hvilket type website, du godt kunne tænke dig at få. Derudover skal du overveje hvem din hjemmeside skal henvende sig til og ud fra det, skal du vurdere hvilket top level domæne, du godt kunne tænke dig, at netop din hjemmeside skal have. Hvis du på et tidspunkt også ønsker at lave dit website på svensk, tysk eller måske et helt tredje sprog, så har du også mulighed for at købe et domæne, som ender på .se eller .de. Der er rigtig mange forskellige valgmuligheder, og der findes et top level domæne, som passer til enhver type hjemmeside.

Hvad kan man bruge et domæne til?
Et domæne bruges til at navngive ens hjemmeside, og det gør, at man har mulighed for at få sit eget indhold vist, når man besøger et givent domæne. Det vil sige, at hvis du køber et bestemt domæne, så er det 100% dig selv, som bestemmer hvad indholdet på den pågældende side skal være.
Domænet kan bruges til alt lige fra en hobby-relateret hjemmeside eller et firma til en online netavis. Der er rigtig mange muligheder, og det er egentlig kun fantasien, der sætter grænser.

Et domæne er desuden også navnet på ens e-mailadresse. Hvis man eksempelvis ejede domænet TV2.dk, så ville man også have rettighederne til at have en e-mail, som ender på tv2.dk, som f.eks. henrik@tv2.dk.

Det kan være en rigtig god idé at have en e-mail, som har samme endelse som ens egen hjemmeside. På den måde kan man på professionel vis fremstå som ”repræsentant” for en bestemt hjemmeside ved at have en professionel mail med samme endelse.

Hvad er et godt domæne?
Et godt domæne er kort og godt noget, som folk har let ved at huske. Det skal være let og enkelt for folk at gå ind på domænet, og det er det som regel ikke, hvis man vælger et domæne, som er for langt. Derfor kan det være en rigtig god idé at sørge for at lave forkortelser eller bare vælge et domænenavn, som er let at huske.

Hvis man eksempelvis gerne vil have en hjemmeside, som hedder noget med ”skandinavisk eller Scandinavian”, så kan det eksempelvis forkortes til ”Sca”. På den måde kan man gøre ens domæne kortere, således det bliver lettere for folk at huske det.

Hvad koster et domæne?
Der er variation i priserne på et domæne, og det kan svinge fra sted til sted alt afhængig af, hvor man vælger at købe sit domæne. Dog er den mest væsentlige prisfaktor hvilken endelse, man ønsker, at ens domæne skal have. Hvis man gerne vil have et domæne, som ender på .com i stedet for at have et domæne, som ender på .dk, så vil det stort set altid være dyrere.

Normalvis betaler man 45 kroner for at have et .dk-domæne. Dette domæne har man i et helt år, hvorefter man har mulighed for at forlænge det til samme pris. Ønsker man derimod at få et .com domæne, så betaler man omkring 3 gange så meget.

Hvor lang tid gælder et domæne?
Når man køber et domæne af en domæneudbyder, så har man retten til domænet i en periode på 1 år. Herefter får man mulighed for at få fornyet domænet, hvis man er interesseret i dette.

Er det tilladt at købe og sælge domæner?
Nej. Man må ikke købe et domæne direkte med det formål at sælge det videre til en anden person for en højere pris end det, som man skal give for at få registreret et domæne. Hvis man derimod ikke har købt domænet direkte med videresalg for øje, så er det tilladt at sælge sin hjemmeside samt sit domæne eller blot en af disse.

Det forbudte ligger i at købe et domæne direkte med videresalg for øje.

Indlægget Domæner blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Webhoteller – Hvad er det? https://www.hostingguiden.dk/hvad-er-et-webhotel/ Tue, 11 Feb 2014 14:11:19 +0000 https://www.hostingguiden.dk/?p=331 Hvad er et webhotel? Et webhotel er en slags server, hvor der er plads til en eller flere hjemmesider. I princippet kan der ligge flere hundrede hjemmesider på en server. Det er et must, at man har et webhotel til sin hjemmeside for at ens hjemmeside kan blive vist. Med tiden som ens hjemmeside lige […]

Indlægget Webhoteller – Hvad er det? blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Hvad er et webhotel?

Et webhotel er en slags server, hvor der er plads til en eller flere hjemmesider.

I princippet kan der ligge flere hundrede hjemmesider på en server. Det er et must, at man har et webhotel til sin hjemmeside for at ens hjemmeside kan blive vist. Med tiden som ens hjemmeside lige så stille vokser, har man mulighed for at opgradere sit webhotel, således at man har mere plads.

Når man køber et webhotel, vil man have en begrænset mængde af plads på en server. Hvis man på et tidspunkt er tæt på at have brugt denne plads, så har man mulighed for at opgradere sit webhotel til en større pakke, så man har mere plads. Dette kan eksempelvis være nødvendigt, hvis man vil have mange hjemmesider på samme webhotel.

Hvor kan jeg finde et godt webhotel?
Flere forskellige udbydere i Danmark kan tilbyde gode løsninger, hvor man får et webhotel til en rimelig og fair pris. Dog er det ikke alle steder, man får lige meget for sine penge, og det er forskellige ting, der lægges vægt på hos hvert enkelt webhotel. Nogle af webhotellerne lægger eksempelvis meget vægt på hvor meget plads du har, mens der er andre, som lægger mere vægt på, at du får en let tilgængelig assistance fra udbyderens support både via. telefon og mail. Derfor skal du vælge det sted, som kan tilbyde en løsning, som passer bedst til det behov, som du har for dine hjemmesider.

Hvad koster et webhotel?
Prisen for et webhotel afhænger stort set altid af hvor meget plads, du har behov for. Da et webhotel er en server, som kun kan rumme en given mængde plads, så er det klart, at jo mere plads man har brug for, jo højere end pris er man nødsaget til at betale, så hvis man eksempelvis har 10 eller 20 hjemmesider, så vil man med stor sandsynlighed skulle betale en væsentligt højere pris, end hvis man kun havde en hjemmeside, da det er klart, at 10 – 20 hjemmesider bruger væsentligt mere plads, end en hjemmeside gør.

Kan man undvære et webhotel?
Hvis man gerne vil have en webshop eller en hjemmeside, så kommer man ikke uden om, at man er nødt til at have et webhotel. Ens hjemmeside kan ikke vises, hvis ikke ens data ligger på en server, og den server er det, som betegnes som et webhotel. Har man ikke et webhotel kan ens hjemmeside derfor ikke vises.

Hvad er forskellen på de forskellige webhoteller, som man kan finde på nettet?
En af de ting der kan adskille et webhotel fra et andet er, hvad man får for sine penge. Nogle steder kan man blandt andet få meget plads i sin mailboks for sine penge, mens man andre steder ikke får særlig meget plads. Dette er blot en af de ting, som man har mulighed for at vælge fra eller til, når man skal finde et godt webhotel. Der vægtes mange forskellige ting hos webhotellerne. Dog konkurreres der hos webhotellerne i høj grad om, hvem der kan tilbyde kunderne flest funktioner, mest plads samt den bedste kundeservice. Der er kommet en hel del nye webhoteller til i de senere år, og det er også til at mærke på prisen. Man har i dag mulighed for at få et webhotel for helt ned til 9 kroner pr måned – En pris hvor der er inkluderet ubegrænset telefon- og e-mailsupport.

Er det muligt at skifte fra sit nuværende webhotel til et andet?
Ja, det er naturligvis muligt at skifte fra et webhotel til et andet. Hvis man har fundet et andet webhotel, som enten kan tilbyde en bedre service eller måske mere plads for samme pris, så er det muligt at skifte fra et webhotel til et andet.

Koster det penge at skifte fra et webhotel og over til et andet?
Det kan afhænge meget af, hvem og hvor du har webhotel hos nu, og hvilket webhotel du har planer om at skifte over til. Visse webhoteller giver nemlig mulighed for at skifte ganske gratis. Der er desuden også andre webhoteller, som kræver et beløb for at skifte webhotel. Dette bør du derfor finde ud af, inden du går i gang med at skifte dit webhotel fra en udbyder hen til en anden.

Kan det betale sig at skifte til et andet webhotel?
Det kommer meget an på, hvor stort et behov du har. Hvis du har flere forskellige domæner – ja måske endda rigtig mange, så kan det måske godt betale sig at skifte. Hvis du derimod kun har 1 enkelt domæne, og derfor ikke har behov for særlig meget plads, så er det ikke sikkert, at det er nødvendigt for dig at skifte.

Priserne på webhoteller starter helt ned til 9 kroner om måneden, så hvis du kun har et enkelt domæne eller måske 2, så er det ikke sikkert, at det kan betale sig at skifte. En anden løsning kan også være at opgradere dit nuværende webhotel til en større pakke, så du har mere plads.

Indlægget Webhoteller – Hvad er det? blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Ofte stillede spørgsmål ifm. hosting og domæner https://www.hostingguiden.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-hosting-domaener/ Thu, 06 Jun 2013 11:01:50 +0000 https://www.hostingguiden.dk/?p=314 Hvad er op og ned i.f.t. domæner og hosting? Der er stor forskel på folks kompetenceniveauer; for nogle er der ikke rigtigt nogle problematikker i denne forbindelse, mens andre kæmper med en lang række forskellige problemstillinger, der virkelig kan give dem sved på panden. I denne artikel er der opstillet en række ofte stillede spørgsmål […]

Indlægget Ofte stillede spørgsmål ifm. hosting og domæner blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Hvad er op og ned i.f.t. domæner og hosting?
Der er stor forskel på folks kompetenceniveauer; for nogle er der ikke rigtigt nogle problematikker i denne forbindelse, mens andre kæmper med en lang række forskellige problemstillinger, der virkelig kan give dem sved på panden. I denne artikel er der opstillet en række ofte stillede spørgsmål i forbindelse med hosting, domæner og lignende, der oftest kan være løsningen på mange af de problematikker, der langsomt trækker livsglæden ud af folk.

Min hjemmeside viser en 500 Internal Server Error-fejlbesked:
Denne fejl opstår og bliver vist på din hjemmeside, hvis der er sket en fejl i en af .htaccess-filerne på dit webhotel, så hvis denne fejlbesked dukker op på dit website, så skal du starte med at tjekke alle dine .htaccess-filer for fejl. Du skal være opmærksom på, at disse fejl også sagtens kan opstå, hvis din side er blevet kompromitteret. Dog kan fejlen sommetider også opstå, hvis din udbyder formår at lave en fejlkonfiguration, men det er dog udelukkende i yderst sjældne tilfælde, at dette er grunden til fejlen.

Jeg er kommet til at slette en fil gennem min FTP. Kan den genskabes?
Hvis enten du eller din hostingudbyder har en back-up, så kan filen naturligvis sagtens genskabes, men hvis hverken du eller din udbyder ligger inde med en back-up, så er det desværre ikke muligt at genskabe den slettede fil. Hovedparten af alle danske udbydere har altid en back-up liggende, så der er heldigvis gode chancer for at din udbyder kan genskabe det tabte data. Det er forskelligt fra udbyder til udbyder, hvor ofte de tager back-up, hvor længe de gemmer den og om de overhovedet tager back-up, så derfor skal du hold øje med dette parameter, når du bestiller dit webhotel. Nogle udbyder genskaber din data gratis andre gør det mod et gebyr.

Jeg har netop aktiveret mit .dk-domæne. Hvornår er det aktivt?
Fejlagtigt er der mange, der har fået den opfattelse af domæneregistrering- og aktivering, at det er din udbyder, der står for det, men sådan er det faktisk ikke. Det er DK Hostmaster, der står for håndteringen af .dk-domænenavne, så hvis du har bestilt og aktiveret et domænenavn, så skal du efterfølgende aktivere det hos DK Hostmaster. Når dette er gjort, så tager det typisk mellem 12 – 24 timer, før domænet virker overalt. Sommetider kan du dog sagtens komme ud for, at det kun tager et par timer, mens det i ganske få tilfælde også godt kan tage længere tid end 24 timer. Vær derfor lidt tålmodig.

Hvad er en VPS kontra et webhotel?
I princippet har disse to ting ikke noget med hinanden at gøre, så de kan egentlig ikke rigtigt sammenlignes, men der er dog mange der gør det alligevel. En VPS kan betragtes som en tom server uden nogen form for opsætning, hvorfor du altså selv har mulighed for at opsætte og konfigurere alt præcis som du lyster. Sådan er det slet ikke med et webhotel; her køber du et færdigt produkt, hvor det hele allerede er opsat for dig, men hvordan det er opsat afhænger naturligvis af hvilket webhotel du køber. Ønsker du fuld kontrol over din server og dermed også selv stå for al installation, konfiguration og drift af de ting du ønsker på den, så er en VPS det rigtige valg for dig.

Afsendelse af mails fra VPS-løsning:
Hvis du ønsker at afsende mails fra din VPS-server, så skal dette ske igennem en SMTP-server installeret direkte på din VPS-maskine. Det er de absolut færreste udbydere, der tilbyder afsendelse af mails gennem deres SMTP-server, så du er derfor nødsaget til at opsætte din egen, hvis du er ejer af en VPS. Hvis du har installeret Linux på din VPS, så kan du gøre brug af eksempelvis Sendmail eller Postfix – har du derimod installeret Windows på din VPS-maskine, så kan du med fordel bruge SMTP Service i IIS.

Kan jeg godt køre PHP på en Windows-server?
Nej, hvis du har valgt en Windows-server, så kan du ikke gøre brug af PHP, men du kan derimod godt gøre brug ASP.NET, der er Microsofts svar på PHP. Hvis du gerne vil gøre brug af PHP, MySQL og Apache, så skal du vælge en Linux-baseret server. Hvis du ved en fejltagelse har valgt en Windows-baseret server, så tilbyder de fleste udbydere dig at skifte fra Windows til Linux – nogle mod et mindre gebyr, mens andre gør det helt og aldeles gratis. Det kan dog godt være en lettere besværlig proces, at flytte fra en Windows-baseret server til en Linux-server – eller omvendt – hvis du allerede har fået lavet din hjemmeside, da den efterfølgende skal laves helt om.

Hvordan kan jeg uploade filer til mit webhotel?
Der findes flere forskellige måder hvorpå du kan gøre dette, men den absolut nemmeste måde er gennem et FTP-program. Der findes en lang række forskellige FTP-programmer, men de mest brugte er FileZilla (både Mac, Windows og Linux) og Cyberduck (Mac). Dine FTP-oplysninger fremsendes typisk, når du bestiller dit webhotel og domænenavn, men hvis det skulle ske, at du har mistet denne mail, så kan de typisk findes i dit kontrolpanel. Hvis du ikke kan finde dem, så anbefales det, at du kontakter din udbyder.

Hvad er et SSL-certifikat og er det en nødvendighed?
Secure Sockets Layer eller SSL er en protokol, der muliggør en kryptering af følsomme oplysninger i forbindelse med forskellige former for kommunikation på Internettet. Sagt på lidt mere teknisk manér, så er SSL en standard sikkerhedsteknologi, der bruges til at lave en krypteret forbindelse mellem en server og en browser. Dette betyder altså, at en SSL-forbindelse sørger for, at alle data der sendes mellem server og browser forbliver både private og uændrede, hvilket eksempelvis er afgørende i forbindelse med beskyttelse af kreditkorttransaktioner, adgangskoder, personlige oplysninger og så videre. For at kunne gøre brug af en SSL-forbindelse kræver det, at man er udstyret med et SSL-certifikat.

Hvordan kan jeg skjule mine WHOIS-oplysninger?
Det er ikke alle, der ønsker at vise sine WHOIS-oplysninger, og hvis du er en af dem, men er i tvivl om hvordan det gøres, så følg med her. Hvis du gerne vil skjule oplysningerne for et .dk-domæne, så skal du henvende dig hos DK Hostmaster, eftersom det er dem, der står for al konfiguration af .dk-domæner. Er der derimod tale om et .com, .net, .org, .biz eller et .info-domæne, så foregår skjulning af dine WHOIS-oplysninger typisk igennem din udbyders kontrolpanel. Desværre er det ikke muligt at skjule dine WHOIS-oplysninger for andre domænetyper end ovenstående.

Kan jeg skabe FTP-adgang via min browser?
Det kan du sagtens, ja, men hvor praktisk det virker, det kan så diskuteres. Hvis du alligevel gerne vil opsætte en FTP-adgang via browseren, så skal du skrive følgende i din adresselinje: ftp://[brugernavn]:[password]@domain.dk – det skal dog slås fast, at det kun virker i Mozilla Firefox, Google Chrome og Safari. I de fleste andre browsere kan du nøjes med blot at skrive ftp://domain.dk og vil efterfølgende blive bedt om at indtaste dine andre loginoplysninger, der inkluderer brugernavn og password.

Hvad er Domain Name System (DNS)?
DNS eller Domain Name System (kaldes også både Domain Name Server og Domain Name Service). En DNS-server er en server, der er placeret på et IP-baseret datanet, der tager sig af oversættelsen af de navne, der normalt arbejdes med på Internettet. En navneservers (DNS-servers) fineste job er at oversætte de navne, som vi mennesker har nemmere ved at huske, til éntydige IP-adresser, eftersom disse er nødvendige for netværkets funktionalitet. Eksempelvis – og i den forbindelse det oftest bruges – indtastes et DNS-navn i enten en browsers adressefelt eller efter @-tegnet i en e-mailadresse.

Hvad er fordelen ved at have en dedikeret IP-adresse?
Når du køber et webhotel, så er der tale om en shared hosting-løsning, hvilket betyder, at du deler serverens IP-adresse med de øvrige brugere af den respektive server. En dedikeret IP-adresse er derimod en adresse, der er specificeret til én enkelt hostingkonto/webhotel. Sagt med andre ord, så får du altså din helt egen IP-adresse, hvis du vælger at investere i en dedikeret IP-adresse, hvilket blandt andet medfører at du kan se dit website via dens IP-adresse, kan benytte et SSL-certifikat, hvis dette ønskes, og slutteligt får du også hurtigere respons fra dit website ved høj trafikbelastning.

Hvad er phpMyAdmin og hvad kan jeg bruge det til?
phpMyAdmin er et stykke software, der er programmeret i PHP og bruges til at håndtere administration af dine MySQL-databaser gennem nettet. phpMyAdmin er et – hvis ikke dét – af de mest brugte brugte databaseværktøjer verden over. phpMyAdmin understøtter selvfølgelig et væld af forskellige funktionaliteter og styringer af MySQL, men de klart mest anvendte funktioner er naturligvis direkte implementeret i phpMyAdmins grafiske brugergrænseflade – dette tæller blandt andet styring af databaser, tabeller, felter, relationer, indeks, brugere, tilladelse og mange andre nødvendige og yderst relevante funktioner. Derudover har du også mulighed for at eksekvere enhver form for SQL-operation.

Hvordan blokere jeg specifikke IP-adresse for tilgang til min hjemmeside?
Hvis du ønsker at afholde en bestemt IP-adresse fra dit website, så skal du naturligvis opsætte en spærring for denne adresse. Eftersom de fleste danske udbydere gør brug af cPanel, så er det også dette open-source-panel, der bliver taget udgangspunkt i her; første skridt er, at logge ind på dit kontrolpanel og efterfølgende trykke på Security. Herefter vælger du IP Deny Manager, hvor du indsætter den IP-adresse, der skal blokeres fra din hjemmeside. For at færdiggøre processen skal du blot trykke på knappen Add, hvorefter det hele træder i kraft og den udvalgte IP-adresse bliver blokeret fra din hjemmeside.

Jeg har modtaget en mail fra Domain Registry of America eller Domain Renewal Group. Hvad betyder det, og hvad skal jeg gøre?
Hvis du ejer enten et .com-domæne eller et .org-domæne, så kan du meget vel risikere at modtage en e-mail fra en af ovenstående “organisationer”. Det er dog meget vigtigt, at du ignorerer disse mails, eftersom det er rent fup og svindlerne bag blot forsøger at logge dine personlige oplysninger samt kreditkortoplysninger ud af dig, og dem skal du selvfølgelig holde så tæt til kroppen som overhovedet muligt. Så derfor, hvis du modtager en mail fra enten Domain Registry of America eller Domain Renewal Group, så skal du slette e-mailen og blokere for flere mails fra disse adresser.

Hvordan kan jeg ændre hostname på min VPS?
I forbindelse med både opsætning og konfigurering af en VPS, så kan det i mange tilfælde betale sig at ændre hostname på sin VPS. Dette skal dels gøres for at finde en relativ information i dine forskellige logfiler, men også for at vide hvilken VPS man er koblet op til, når man sidder i sin terminal. Det første du skal gøre, er naturligvis at forbinde til din VPS via SSH, hvorefter skal du skrive kommandoen hostname efterfulgt af det hostname du har ønsker. Det vil sige, at det rent faktisk blot er følgende, der skal skrives i din terminal: hostname ditnyehostnavn. Herefter skal du selvfølgelig trykke på Enter-knappen, hvorefter du har ændret hostname på din VPS.

Er det meget vigtigt, at jeg tager backup af mit webhotel og database?
Der er absolut ingen tvivl om, at det er ualmindeligt vigtigt, at du tager backup af både de filer, der er opbevaret på dit webhotel, men også din database – hvad end det er MSSQL, MySQL eller en helt tredje form for database. Der er rigtig mange, der er af den optik, at de ikke selv behøver at tage backup af deres databaser og filer, eftersom deres udbyder allerede har en backup. Dog kan det sagtens hænde, at din udbyder mister din backup og hvis du efterfølgende står i en situation, hvor du har brug for din backup, så er det afsindigt ærgerligt ikke at have sin egen. Der findes et væld af guides på nettet, der skridt for skridt guider dig igennem processen med at tage backup – både af dine filer, men også af dine forskellige databaser, så der er absolut ingen undskyldning for ikke at have en backup af dit website og dine databaser.

Indlægget Ofte stillede spørgsmål ifm. hosting og domæner blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
VPS eller Cloud-løsning? https://www.hostingguiden.dk/vps-eller-cloud-loesning/ Thu, 06 Jun 2013 10:50:31 +0000 http://www.vpsguiden.dk/?p=82 Skal jeg vælge en VPS- eller Cloud-løsning? På det seneste er lige netop disse løsninger blevet sat meget op mod hinanden, hvorfor mange ejere af både VPS’er og Cloud-løsninger pludselig er kommet i tvivl om deres valg. Hvis du selv er en af disse ejere eller blot en, der overvejer at skifte sin nuværende shared […]

Indlægget VPS eller Cloud-løsning? blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Skal jeg vælge en VPS- eller Cloud-løsning?
På det seneste er lige netop disse løsninger blevet sat meget op mod hinanden, hvorfor mange ejere af både VPS’er og Cloud-løsninger pludselig er kommet i tvivl om deres valg. Hvis du selv er en af disse ejere eller blot en, der overvejer at skifte sin nuværende shared hosting-løsning ud med noget mere kraftfuldt og ressourcefyldt, så vil du i denne artikel kune finde nyttige informationer om begge ting, men samtidig også læse om de forskellige fordele ved både en Virtual Private Server og en Cloud-løsning.

Der er ingen tvivl om, at Virtual Private Servers har været til at finde på hostingmarkedet i længe, men det er derimod først på det seneste, at Cloud Hosting-løsninger er begyndt at vinde frem. Det skal ikke forstås således, at Cloud er nyt på hostingmarkedet, for det har efterhånden også en del år på bagen, men det er dog først på det seneste, at folk for alvor er begyndt at få øjnene op for det. Begge alternativer har sine fortalere, så derfor er der nærmest en indædt kamp mellem de to løsninger, hvilket bestemt heller ikke gør det nemmere, når man skal vælge mellem en af dem.

Hvis du er nytilkommer på markedet og endnu ikke helt har forstået, hvad en VPS er og hvad Cloud er, så finder du nedenfor en beskrivelse af både Cloud Hosting og VPS-hosting

Hvad er en VPS (Virtual Private Server)?
En VPS (forkortelse for Virtual Private Server) kan betragtes som en mellemting mellem en shared hosting-løsning, altså et webhotel, og en dedikeret server. Grunden til, at en VPS kan betragtes som en mellemting er, at en VPS blot er et virtuelt miljø på en dedikeret server, så konceptet bag er sådan set det samme som shared hosting, udover at der er langt mere frihed og løsningerne er også større. Dette betyder altså, at et virtuelt miljø (eller en VPS) figurere præcis som en dedikeret server, hvorfor der altså også sagtens kan være flere virtuelle miljøer på en server, uden at det har indflydelse på lige netop din VPS. I og med, at disse virtuelle miljøer opfører som en helt almindelig dedikeret server, så skal de naturligvis også have installeret deres eget operativsystem og dertil også have lavet softwarekonfiguration. Så en kort beskrivelse af en Virtual Private Server ville være at sige, at det er en virtuel dedikeret server, der er placeret på en dedikeret server.

Den hovedsagelig fordel ved en VPS, er at man har langt mere fleksibilitet og sikkerhed, hvis man eksempelvis opstiller den mod et webhotel. Derudover har du også samme sikkerhed som en dedikeret server, men det er dog ikke det eneste, for du har også rig mulighed for at op- og nedskalere dine ressourcer, så hvis du pludselig finder ud af, at du har brug for mere RAM, CPU-kraft eller diskplads, så kan dette blot opskaleres, men omvendt kan det også lade sig gøre at nedskalere sine forskellige ressourcer, hvis du pludselig skulle finde ud af, at du rent faktisk slet ikke har brug for alle de ressourcer du har i øjeblikket. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du køber en VPS, så er det teknisk set kun noget virtualiseret hardware og en båndbredde på internetforbindelsen, eftersom du selv skal stå for alt andet. Derfor skal du også selv stå for installation af alt fra operativsystem til forskellige former for software, så hvis du eksempelvis gerne vil gøre brug af PHP, Apache og MySQL, så skal du selv sørge for at det bliver inviteret. Dog er der også mulighed for at finde en udbyder, der kan stå for alt det tekniske, men dette gør de selvfølgelig ikke gratis.

Hvis du ikke selv mener, at du har de teknisk kompetencer til at udføre ovenstående, så kan du – som sagt – få din udbyder til at hjælpe dig, hvis du naturligvis finder en udbyder af VPS-løsninger, der ved siden af også tilbyder managed hosting. Managed hosting er ensbetydende med, at udbyderen tager sig af både installation, konfiguration, vedligeholdelse, monitorering samt back-up. Hvis du ikke ønsker at betale dig fra dette, så findes der også et væld af guides på nettet, der kan være behjælpelige, så du dermed selv kan lære en masse om servermonitorering, -konfiguration og -vedligeholdelse, men du skal selvfølgelig også være opmærksom på, at det bestemt er en tidskrævende opgave. Herefter er det selvfølgelig helt op til dig, hvorvidt du ønsker at betale dig fra det eller om du hellere selv vil investere noget tid i det, så du kan lære hvordan det hele forholder sig og hvordan det skal gøres.

Og hvad er Cloud Hosting så?
Hvis du endnu ikke har hørt om Cloud Hosting, så er det også ganske forståeligt, for det er først på det seneste, at Cloud for alvor er begyndt at kigge frem. Før i tiden har markedet været særdeles domineret af både shared hosting-løsninger og VPS-løsninger, men nu er Cloud-løsninger pludselig gået hen og er blevet den nye og populære dreng i klassen. Den nemmeste måde hvorpå Cloud kan defineres er ved at gøre brug af “Divide and Rule”-begrebet, der betyder at de nødvendige ressourcer for administrering af din hjemmeside er fordelt på flere forskellige webservere, så derfor er det altså opgjort pr. behov. Denne opstillinge er blandt andet med til at forbedre din hjemmeside stabilitet, eftersom det forhindrer muligheden for nedbrud.

Ovenstående er dog ikke det eneste bemærkselsværdige ved Cloud Hosting, eftersom du også får mulighed for at styre pludselig trafik, uden at det kommer til at medføre nogle former for båndbreddeproblemer, da det blot er en anden server, der træder ind og yder de ressourcer, der pludselig skal til for at opretholde en stabil hjemmeside. Så hvis du vælger Cloud Hosting, så er du altså ikke afhængig af én server, men du er derimod afhængig af en hel gruppe af servere, der alle sammen snakker sammen på tværs, så de er klar til at tiltræde, hvis din hjemmeside pludselig skulle blive overbelastet. Man kan nærmest betragte denne gruppe af servere som en sky, hvorfor den også har fået tilnavnet the cloud, hvilket blot er skyen på dansk – det er desuden også herfra navnet er opstået, hvis du skulle være i tvivl om dette. Hvis du ønsker en yderst stabil og kraftig hostingløsning, så kunne Cloud Hosting meget vel være en ideel form for hosting, så du bør bestemt tage et nærmere kig på denne form for hosting.

Nu tænker du sikkert, hvis det er så genialt, hvorfor er der så ikke flere virksomheder eller privatpersoner, der gør brug af det? Det er der én primær grund til, og det er de omkostninger, der er forbundet med Cloud Hosting. Der er ingen tvivl om, at omkostningsfaktoren er en bekymring for mindre virksomheder og privatpersoner, der ellers gerne ville tage skridtet og flytte deres hjemmeside til skyen. Dette ændrer dog ikke på det faktum, at Cloud er kommet for at blive, så derfor kommer vi med garanti også til at se langt mere til det i fremtiden, men det bliver dog ikke før prisen for de forskellige Cloud-løsninger er blevet nedskaleret betydeligt. I løbet af de seneste år har Cloud Hosting ligeledes gennemgået en massiv udvikling, og rigtig mange virksomheder – danske såvel som udenlandske – har taget skridtet og flyttet deres hjemmeside over i skyen, hvilket blot støtter op om påstanden om, at Cloud er kommet for at blive. Som sagt, så kommer Cloud Hosting ikke til at indtage markedet før de forskellige udbydere af Cloud-løsninger nedsætter priserne, da det bestemt er en faktor, der afholder mange fra at tage skiftet.

Rigtig IT-eksperter har spået Cloud Hosting til at blive dét nye, så derfor er der absolut ingen tvivl om, at vi i fremtiden ser flere og flere virksomheder og privatpersoner, der flytter al deres online aktivitet over på Cloud-servere. Lige så snart udbyderne introducere nogle billigere Cloud-baserede løsninger, så kommer det til at gå stærkt, for det er utvivlsomt den absolut største årsag til, at Cloud ikke er mere populært end det er.

Hvilke fordele er der ved de to alternativer?
Begge alternativer har naturligvis både fordele og ulemper, så der er absolut ingen grund til, at du fra start af tager parti for ét af dem, eftersom de er meget ligeværdige og valget udelukkende bunder ud i behov og betingelser. Hvis du meget gerne selv vil styre valget af operativsystem, installation af applikationer og lignende, så er det naturligvis en VPS du skal gå efter, for ved en Cloud-løsning har du ikke selv mulighed for at bestemme disse ting, hvilket er et minus for nogle, men bestemt også et plus for andre. Hvis du bare gerne vil have en stabil og kraftfuldt hostingløsning, der bare virker, så skal du vælge Cloud-løsningen, for den virker fra start af og du skal derfor ikke selv til at installere hverken applikationer eller operativsystem. Det er hovedsageligt denne forskel, der er på de to forskellige løsninger, så derfor skal du blot sørge for at vælge lejr.

Dog er der også en række andre fordele og ulemper ved de to løsninger, så det er altså ikke kun ovenstående der adskiller dem. Eksempelvis er det ikke særlig logisk, at vælge en VPS, hvis du ikke har forhenværende kendskab til hosting eller generelle tekniske kompetencer, eftersom indgangsbarriereren er langt højere end ved en Cloud-løsning. Det kræver nemlig en del teknisk viden, hvis du skal kunne installere en Linux-distribution (det kan også sagtens være en anden serverdistribution, men hovedparten vælger Linux) såsom, Debian, Ubuntu eller Centos. Derudover skal du også selv stå for konfiguration af firewallregler, virtual hosts, Apache, MySQL og mange andre ting. Hvis du blot vælger en Cloud-løsning, så slipper du for ovenstående ting, eftersom du ikke skal bruge tid på nogle af dem, da din udbyder allerede har sørget for at installere en serverdistribution på din server og derudover også opsat både Apache, MySQL og PHP.

Hvis du sætter både en Virtual Private Server og en Cloud Hosting-løsning op mod en shared hosting-løsning, så opdager du hurtigt prisforskellen. Hverken en VPS eller en Cloud-løsning er billig, men du er dog sikker på, at du får en løsning, der er langt kraftigere end et ganske almindeligt webhotel. Derudover finder du også hurtigt ud af, at en Cloud-løsning med nogenlunde samme specifikationer og ressourcer som en VPS, er dyrere. Som tidligere nævnt, så er Cloud-løsninger meget dyrere end mange andre former for hosting, så hvis du gerne vil have din hjemmeside rykket over i skyen, så skal du være parat til at betale for det, men vælger du at gøre det, så skulle ud også meget gerne være sikret mange år frem, eftersom Cloud Hosting utvivlsomt er fremtiden.

Men hvilket alternativ skal jeg så vælge?
Det er helt op til dig selv. Ovenfor bliver du præsenteret for en række punkter, der bedre kan give dig et indblik i de to alternativer, men nu hviler resten på dig, eftersom det er dig, der skal finde de forskellige løsninger og holde dem op mod hinanden, så du kan se hvilken af de mange løsninger, der er mest ideel for dit vedkommende. Det er meget vigtigt, at du giver dig god tid til at finde frem til den mest passende løsning, for hvis du pludselig ender med en løsning, der egentlig overhovedet ikke rammer dine behov, så er løsningen – til en vis grad – ubrugelig. Hvis du vælger en løsning, der har alt for mange ressourcer, så er det blot direkte spild af penge, at betale for de ekstra ressourcer, da de ikke engang bliver brugt. Omvendt er det også direkte dumt, at du vælger en løsning, der ikke lever op til dine krav, for en løsning, der ikke engang kan drive din hjemmeside er mindst lige så ubrugelig som en løsning, hvor du betaler for alt mange ressourcer. Derfor skal du både være omhyggelig og tålmodig, når du udvælger den løsning, der i fremtiden skal hoste din hjemmeside.

Indlægget VPS eller Cloud-løsning? blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Guide til valg af webhotel https://www.hostingguiden.dk/guide-til-valg-af-webhotel/ Thu, 06 Jun 2013 10:46:11 +0000 https://www.hostingguiden.dk/?p=311 Step-by-step guide til valg af webhotel Du har med garanti allerede observeret, at der findes rigtig mange forskellige webhoteller (kaldes også for shared hosting-løsninger), så derfor kan det være ualmindeligt svært, hvis du står som forholdsvis uerfaren og skal finde frem til et passende webhotel. Heldigvis findes der også en lang række tommelfingerregler, der kan […]

Indlægget Guide til valg af webhotel blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>
Step-by-step guide til valg af webhotel
Du har med garanti allerede observeret, at der findes rigtig mange forskellige webhoteller (kaldes også for shared hosting-løsninger), så derfor kan det være ualmindeligt svært, hvis du står som forholdsvis uerfaren og skal finde frem til et passende webhotel. Heldigvis findes der også en lang række tommelfingerregler, der kan bruges i forbindelse med eftersøgningen på et nyt webhotel – hvad end det er dit første eller dit webhotel nr. 100.

Desværre er der mange, der har den indstilling til webhoteller, at de blot skal finde det billigst mulige alternativ, men dette er dog en fatal fejltagelse, der begås af mange nybegyndere indenfor hosting. Selvom mange med garanti vil sige det modsatte, så er det altså ikke det klogeste, at vælge det billige webhotel frem for det dyrere og mere ressourcefyldte, da det i længden kan ende med at have katastrofale følger for din hjemmeside.

Hvis du er i tvivl om, hvordan man finder frem til det mest ideelle webhotel, så kan du følge med nedenfor, men først og fremmest skal det dog klargøres, at det ikke er muligt at finde det perfekte webhotel, da der altid vil være for meget eller for lidt af noget. Derfor skal du altså ikke lede efter det perfekte webhotel, men derimod det ideelle og mest passende webhotel, hvilket du kan finde ved at følge instruktionerne nedenfor.

1. Hvad skal webhotellet bruges til?
Det absolut første du skal gøre er, at skrive en række stikord ned omkring formålet med dit kommende webhotel, hvorfor du køber og hvad det skal bruges til. På den måde ender du med en liste over, hvorfor det egentlig er, at du skal købe dette webhotel, hvilket senere vil gøre det nemmere for dig at definere, hvilke behov dit kommende webhotel skal leve op til.

Hvis du har intentioner om at skulle starte en lille blog, så skal dette nedfældes, for i dette tilfælde vil du naturligvis ikke have brug for en særlig stor løsning, men har du derimod en drøm om, at du skal være webshopejer med flere tusind varenumre, så har du behov for en større og mere forkromet løsning. Så derfor – uanset hvad årsagen er – er det meget vigtigt, at du får vredet hjernen og nedskrevet hvad intentionerne er med det kommende webhotel. Det er ikke fordi du behøver at skrive en længere tekst om dette punkt, men derimod blot en række korte stikord, der kan bruges som vejledning i forbindelse med definering af dine behov – det er nemlig næste punkt.

2. Hvilke behov har jeg ifm. webhotellet?
Du tænker med garanti allerede nu, hvorfor pokker du overhovedet skal igennem alle disse punkter; er det ikke bare at finde et webhotel? Teoretisk set er det, men hvis du virkelig gerne vil ende med at finde frem til et webhotel, der er ideelt i forhold til dine behov og betingelser, så er det meget vigtigt, at disse bliver hundrede procent klargjort, så du ikke er et sekund i tvivl om dem. Om du vælger at gøre dette gennem en mindmap, i et Word-ark, på et almindeligt stykke A4-papir eller på et whiteboard, det er sådan set helt op til dig selv – bare du gør det.

Der skal heller ikke lægges skjul på, at det er en besværlig proces at finde det mest passende webhotel, hvorfor det altid vil være en form for balancegang, at skulle få alle dine behov, betingelser og økonomiske forestillinger til at passe sammen. Det handler naturligvis om at finde frem til en respekteret og passende hostingudbyder, men også at finde en specifik shared hosting-løsning, der passer forholdsvis godt på alle dine behov og betingelser, for – som sagt – så findes det perfekte webhotel altså ikke. At alle udbydere reklamere med, at de både er de bedste og billigste gør naturligvis ikke eftersøgningen nemmere, men det betyder derimod at du skal være yderst kritisk overfor de forskellige udbydere og generelt bare, når du undersøger markedet.

Uanset hvordan du vejer og drejer situationen, så ender du altså ikke med det perfekte webhotel, men derimod med et webhotel, der enten har for meget af dét eller for lidt af dét. Det er dog meget vigtigt, at du hele tiden husker på, at det er muligt at opgradere dit webhotel på et senere tidspunkt, men hvis du først har valgt den store løsning, så er der altså ingen vej tilbage. Dette betyder selvfølgelig ikke, at du skal afholde dig fra den store løsning, men du skal dog være helt sikker på at økonomien rækker til den, da det ellers hurtigt kan blive en økonomisk byrde for dig. Når du leder efter webhotel, så skal du finde et webhotel, der opfylder dine behov lige pt., da du – som sagt – har rig mulighed for at opgradere det på et senere tidspunkt.

Nu skal du dog ikke forstå det således, at du pludselig ikke kan vælge et forkert webhotel, for selvfølgelig har du valgt et webhotel, der er fuldstændig forkert, hvis du betaler penge for en række ressourcer, der alligevel ikke bliver brugt. Du har naturligvis også valgt en helt forkert løsning, hvis der er en bestemt ting du har for lidt af i øjeblikket, men du ikke har mulighed for at opgradere i fremtiden, for så er du nemlig tvunget til at skifte til en anden udbyder, hvilket både er yderst bekostelige og tidskrævende, så derfor skal du forsøge at finde frem til det helt rigtige og absolut mest passende webhotel på første forsøg. Derfor skal du udstyre dig selv med en god omgang tålmodighed (og nok også en kop kaffe), inden du for alvor igangsætter eftersøgningen.

Måske det pludselig kommer til at virke som en hel del skrivearbejde for nogle, men nu er tiden kommet til, at du skal afdække dine forskellige behov i forbindelse med dit fremtidige webhotel. Hvor grundigt du vælger at gøre det er – præcis lige som før – helt op til dig selv, men hvis du gerne vil gøre eftersøgningen kortere og nemmere, så handler det om at være grundig i forberedelserne, da det lige netop er forberedelserne, der senere skal kunne bruges som vejledning til at finde den mest passende løsning. Det er meget forskelligt fra person til person, hvad der er relevant i forbindelse med et webhotel, så derfor er det også individuelt hvad der kommer i første række og dermed også bliver taget med i overvejelserne, men derfor er der dog alligevel en række punkter, der som minimum bør være besvaret i forbindelse med klargøringen af dine behov. Disse punkter er nemlig et godt grundlag for en eftersøgning, og hvorvidt du så vælger at tilføje flere punkter, det er op til dig selv.

Først og fremmest skal du finde ud af, hvilken form for webhotel du har behov for. Skal det være et lille og billigt, stort og dyrt eller derimellem? Efterfølgende bør du lave en kort estimering af, hvad den forventede mængde trafik lyder på, eftersom dette giver et godt indblik i, hvilken løsning der vil være mest passende for dit vedkommende. Når dette er gjort, så skal du finde ud af hvor meget plads du har behov for, så hvis du har en stor hjemmeside med rigtig mange undersider og masser af multimediefiler, så skal du selvfølgelig bruge mere plads end hvis du blot har en lille hjemmeside med få undersider. Herefter skal du finde ud af, hvilken serverteknologi du ønsker at gøre brug af. For det meste kan du vælge mellem PHP (Linux) og ASP.NET (Windows) – hvis du ikke har deciderede præferencer for ASP.NET, så bør du uden tvivl vælge PHP, da hovedparten af alle open-source content management systemer er programmeret i PHP. Efterfølgende skal du naturligvis også vælge en databasetype, der passer til den valgte serverteknologi. Hvis du vælger PHP, så vil det som oftest være MySQL og hvis du vælger ASP.NET, så er det typisk MSSQL.

Når ovenstående er gjort, så er det primært praktiske problematikker, der er tilbage. Det kunne eksempelvis være hvorvidt du har behov for et webhotel, hvor du kan hoste mere end et domæne – det anbefales bestemt, at du finder et webhotel, hvor dette er muligt, eftersom det er meget sjældent, at du udelukkende ender med at købe et domæne. Derudover skal du også gøre op med dig selv om du har behov for en webmail-klient eller om du har det helt fint med, at du skal hente dine mails over i et ekstern mailprogram. Næste punkt lyder på hvorvidt du mener, at det er din hostingudbyder eller dig, der skal stå for back-up af dit webhotel og dine databaser – dog skal det her understreges, at de fleste udbydere i dag har inkluderet back-up i deres løsninger, men derfor anbefales det dog alligevel, at du også selv sørger for at tage backu-up af både dine filer og din database. Ydermere skal du også beslutte, om du har ønsker om et bestemt administrationspanel eller du blot vil bruge et vilkårligt et. I det sidste punkt skal du finde ud af, hvilken grad af support du har behov for, da der naturligvis findes udbydere, hvis løsninger er dyrere grundet en god og kvalitetsrigtig support.

3. Hvordan ser mit hostingbudget ud?
Hvis du allerede har kigget på de forskellige løsninger, så har du med garanti allerede observeret, at priserne på de forskellige webhoteller varierer enormt meget, så derfor er det også meget vigtigt, at du sørger for at tænke på det økonomiske aspekt. Det skal dog slås fast, at det bestemt ikke bør være det økonomiske, der bliver stillet i første række, hvorfor punktet også først bliver præsenteret som punkt nummer tre. Derfor skal du altså heller ikke begynde at tænke på økonomien, før du er fuldstændig afklaret med dine intentioner og behov, men når dette er gjort, så er det på tide at kigge på det økonomiske aspekt, hvor førsteprioriteten naturligvis er, at få budgettet til at afspejle det, som du forventer at skulle købe, hvorfor du absolut intet får ud af, at sætte en håbløst lav beløbsgrænse.

Når du lægger dit budget for dit webhotel, så skal du naturligvis også tage hensyn til diverse ekstraudgifter og tillægsydelser, der kan opstå i forbindelse med enten oprettelse eller håndtering af webhotellet. Hertil skal det også siges, at du ikke skal tro, at det er normalt, at der pludselig bliver tilkoblet en lang række tillægsydelser og ekstraudgifter, for det er det bestemt ikke. Du skal selvfølgelig også være klar over, at desto flere detlajere og gennemarbejdede overvejelser du har gjort dig, desto nemmere bliver det naturligvis også at skulle lægge budgettet, så det ikke blot virker overflødigt, men derimod er både specifikt og håndgribeligt.

Selvom det måske virker således, så er det meget vigtigt, at du ikke tolker dette som overflødigt og dermed tager let på det, for hvis du ikke har en nogenlunde håndgribelig idé om, hvor meget du skal betale for dit hosting. Det er nemlig meget vigtigt, da du dermed har meget nemmere ved at frasortere løsninger, der ikke stemmer forholdsvis overens med dit budget, så hvis du eksempelvis har et budget, der lyder på 300 kroner pr. måned, så kan du nemt ekskludere løsninger, der er meget dyrere og meget billigere fra betragtningen.

Derudover er det også yderst vigtigt, at du ikke begår samme fejl som mange andre gør, hvilket er at tænke på det økonomiske aspekt først og dermed blot søger efter det absolut billigste webhotel. Hvis du gør det, så ender du med stor sandsynlighed med et webhotel, der overhovedet ikke stemmer overens med de forudsætninger og krav du stiller til webhotellet. Så hvis du gerne vil ende med et webhotel, der lige netop stemmer overens med dine behov og betingelser, så skal du sørge for at forberede dig, inden du igangsætter eftersøgningen og du skal ligeledes også regne på økonomien efter du har opstillet dine behov og betingelser. Sørg derudover også for, at dit budget passer til dine forudsætninger, så du ikke laver et for smalt budget, da det blot er noget du kommer til at fortryde i fremtiden.

Indlægget Guide til valg af webhotel blev vist første gang den Hostingguiden.

]]>