Hvad er et domæne?
Simplificeret kan man sige, at et domæne er navnet på en hjemmeside. Et eksempel på en hjemmeside kunne være TV2.dk. Det er et domæne, som TV2 har ret til, og det er deres indhold, der vises, når man skriver tv2.dk i sit søgefelt.
Et domæne kan se ud på rigtig mange forskellige måder, og det kan have mange forskellige endelser. I Danmark benytter vi os som bekendt hovedsageligt af .DK-domæner, hvor man andre stedet i verden benytter sig af domæner med andre endelser. Disse endelser kaldes for Top Level Domains, som forkortes ”TLD”.
Som oftest vil et top level domain referere til et bestemt land – f.eks er et .dk domæne dansk. I Norge benytter man eksempelvis .no og i Sverige bruger man .se som domæne.
Top level domæner kan have andre betydninger end et bestemt land. Der findes nemlig også globale top level domæner, som eksempelvis .com, som betyder Commercial eller på dansk: kommerciel, hvilket betyder, at der er tale om et forretningsdomæne. Der findes i øvrigt også andre internationale domæner som eksempelvis .info og .net.
Hvilken TLD bør jeg vælge?
Det er svært at svare på, for der er flere forskellige muligheder. Det er i høj grad noget, som du skal vælge ud fra hvilket type website, du godt kunne tænke dig at få. Derudover skal du overveje hvem din hjemmeside skal henvende sig til og ud fra det, skal du vurdere hvilket top level domæne, du godt kunne tænke dig, at netop din hjemmeside skal have. Hvis du på et tidspunkt også ønsker at lave dit website på svensk, tysk eller måske et helt tredje sprog, så har du også mulighed for at købe et domæne, som ender på .se eller .de. Der er rigtig mange forskellige valgmuligheder, og der findes et top level domæne, som passer til enhver type hjemmeside.
Hvad kan man bruge et domæne til?
Et domæne bruges til at navngive ens hjemmeside, og det gør, at man har mulighed for at få sit eget indhold vist, når man besøger et givent domæne. Det vil sige, at hvis du køber et bestemt domæne, så er det 100% dig selv, som bestemmer hvad indholdet på den pågældende side skal være.
Domænet kan bruges til alt lige fra en hobby-relateret hjemmeside eller et firma til en online netavis. Der er rigtig mange muligheder, og det er egentlig kun fantasien, der sætter grænser.
Et domæne er desuden også navnet på ens e-mailadresse. Hvis man eksempelvis ejede domænet TV2.dk, så ville man også have rettighederne til at have en e-mail, som ender på tv2.dk, som f.eks. [email protected].
Det kan være en rigtig god idé at have en e-mail, som har samme endelse som ens egen hjemmeside. På den måde kan man på professionel vis fremstå som ”repræsentant” for en bestemt hjemmeside ved at have en professionel mail med samme endelse.
Hvad er et godt domæne?
Et godt domæne er kort og godt noget, som folk har let ved at huske. Det skal være let og enkelt for folk at gå ind på domænet, og det er det som regel ikke, hvis man vælger et domæne, som er for langt. Derfor kan det være en rigtig god idé at sørge for at lave forkortelser eller bare vælge et domænenavn, som er let at huske.
Hvis man eksempelvis gerne vil have en hjemmeside, som hedder noget med ”skandinavisk eller Scandinavian”, så kan det eksempelvis forkortes til ”Sca”. På den måde kan man gøre ens domæne kortere, således det bliver lettere for folk at huske det.
Hvad koster et domæne?
Der er variation i priserne på et domæne, og det kan svinge fra sted til sted alt afhængig af, hvor man vælger at købe sit domæne. Dog er den mest væsentlige prisfaktor hvilken endelse, man ønsker, at ens domæne skal have. Hvis man gerne vil have et domæne, som ender på .com i stedet for at have et domæne, som ender på .dk, så vil det stort set altid være dyrere.
Normalvis betaler man 45 kroner for at have et .dk-domæne. Dette domæne har man i et helt år, hvorefter man har mulighed for at forlænge det til samme pris. Ønsker man derimod at få et .com domæne, så betaler man omkring 3 gange så meget.
Hvor lang tid gælder et domæne?
Når man køber et domæne af en domæneudbyder, så har man retten til domænet i en periode på 1 år. Herefter får man mulighed for at få fornyet domænet, hvis man er interesseret i dette.
Er det tilladt at købe og sælge domæner?
Nej. Man må ikke købe et domæne direkte med det formål at sælge det videre til en anden person for en højere pris end det, som man skal give for at få registreret et domæne. Hvis man derimod ikke har købt domænet direkte med videresalg for øje, så er det tilladt at sælge sin hjemmeside samt sit domæne eller blot en af disse.
Det forbudte ligger i at købe et domæne direkte med videresalg for øje.