Hvad er en Virtual Private Server (VPS)

Selvom Virtual Private Server ikke er et nyt begreb, er det dog relativt nyt i den danske hosting branche. Derfor denne introduktion til VPS hosting.

Der findes masser af hostingløsninger på det danske marked, men det er de færreste webmastere, der er kvalificeret til at udvælge den mest optimale løsning til deres behov. Alt for tit ender udvælgelsen i en sortering alle tilbud efter pris, og det er et udvælgelseskriterium der sjældent kan stå alene når vi taler hosting.

Webhotel – shared hosting

Man skal ikke søge lang tid på Google for at finde et webhotel til under 10 kr. per måned, men hvad er det man får for 10 kr. per måned? Man får et shared hosting webhotel, der betyder at flere forskellige websites (typisk mellem 100 og 1000) deler den samme server. Det er en enkel og billig løsning

Fordelen ved denne model er, at den er billig og nem at administrere med et kontrolpanel, og webhoteludbyderen tager sig af alt andet for dig. Ulempen er, at man ikke kan få adgang til de indre funktioner på serveren såsom at installere / opgradere software som PHP, MySQL, Perl, osv. Et andet minus er, at du er nødt til at dele ressourcer (RAM) med andre, hvilket betyder, at dit website kan blive påvirket hvis en anden bruger optager en masse ressourcer processer.

Dedikeret server

På den anden ende af skalaen finder man den dedikerede server, hvor man ikke skal dele ressourcer med andre. Den helt store fordel er, at man kan konfigurere den med RAM, processor og diskplads som man vil. Lige så vigtigt er det dog at man har fuld kontrol over serveren. Ulempen er at den kræver en relativ stor investering i hardware, og at man skal være rimelig sikker på sit behov i afskrivningsperioden på f.eks. 2 år. Godt nok kan man altid udvide med RAM og diskplads men hvis kapacitetsbehovet falder til det halve kan man ikke nedskalere serveren og den medfølgende omkostning.

Den dedikerede server giver dog maksimal fleksibilitet i forhold til softwarekonfigurationen.

Virtual Private Server (VPS)

En VPS på den anden side ligger et sted midt imellem shared hosting og en dedikeret server.

Det er teknisk muligt at lave et virtuelt miljø på en dedikeret server således at man får flere virtuelle servere på samme maskine. Disse virtuelle servere opfører sig præcis som en dedikeret server, og er fuldstændig adskilte fra hindanen. Derfor skal hver enkelt virtuel server også have installeret sit eget operativsystem og have sin egen softwarekonfiguration.

Fordelen ved en VPS er at man har fleksibiliteten og sikkerheden fra en dedikeret server, men derudover har man mulighed for at skrue op og ned for ressourcer (CPU, RAM og disk) som man har behov for det.

Priserne på VPS hosting starter omkring 100 kr. per måned.

Når man køber en VPS løsning skal man dog være opmærksom på hvad det er man køber. Ved de helt billige løsninger køber man faktisk kun virtualiseret hardware samt båndbredde på internetforbindelsen. Det vil sige at man selv skal installere og vedligeholde operativsystem og anden software som f.eks. Apache, PHP og MySQL. Ligeledes skal på nogle løsninger selv sørge for at tage backup, og monitorere serveren for nedetid og sikkerhedsbrud.

Der findes dog også VPS løsninger med managed hosting, hvilket vil sige at udbydere tager sig af installation, konfiguration, vedligeholdelse, monitorering og backup. Managed hosting er dog ikke uden omkostning, men kan være en god løsning, hvis man ikke selv er ekspert.

Cloud hosting

Hvad med cloud hosting? Cloud hosting er i princippet det samme som en virtuel server. Man har bare givet det et mere sexet navn. Der er dog forskelle, men det tager vi i en anden artikel.

Hvilken løsning skal jeg vælge?

Denne artikel er en forenkling af VPS begrebet for den almindelige bruger. Det jeg gerne vil frem til er at, VPS løsninger giver maksimal fleksibilitet, men kræver mere indsigt af indkøberen.

Hele formålet med VPS Guiden er at vejlede webmastere igennem VPS junglen, og vi arbejder på en større sammenligning af VPS udbydere, så hold øje med bloggen.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler. Bogmærk permalinket.

3 Kommentarer til Hvad er en Virtual Private Server (VPS)

 1. VpsServer skriver:

  Bra förklaring av de olika hosting lösningarna. Jag har själv en wordpress blogg installerad på en vps server

 2. Michael Maardt skriver:

  tak, godt med små enkle beskrivelser – fandt dig på Amino

 3. Søren F. Lillesøe skriver:

  En ganske god sammenfatning af lidt begreber inden for området formuleret i let forståeligt sprog, som vi alle kan være med på.

  Tak for læsestoffet. Der burde findes lidt mere litteratur på dansk om den slags, men man må som oftest til det store udland for at finde it-stof. Til gengæld er det ofte på engelsk 😉