Enterprise PHP med Zend Server

PHP bliver tit beskyldt for at være et useriøst programmeringssprog, der ingen plads har i forretningskritiske web applikationer. Zend leverer med deres Zend Server 5 en køreklar enterprise PHP platform.

Alle ved at Facebook er en af verdens mest populære web applikationer. Vidste du at Facebook er udviklet i PHP? Med den rigtige implementering og professionelle udviklere kan PHP sagtens måle sig andre udviklingsmiljøer.

Det er klart at Facebook har investeret rigtig mange penge i deres hosting, og det giver ikke mening at sammenligne det med en almindelig virksomheds behov. Du behøver dog ikke at have Facebook’s hosting budget for at få et enterprise PHP hosting miljø.

Zend har størst PHP kompetence

Zend er et relativt ukendt firma i forhold til hvor stor betydning de har haft og til stadighed har for PHP. Du ved sikket at PHP er et open source projekt, men ved du også at firmaet Zend er en af de største bidragere til PHP?

Zend’s grundlæggere Andi Gutmans og Zeev Suraski er kernbidragydere til PHP og skaberne af kernen i PHP, Zend Engine. På grund af deres internationalt anerkendte ekspertise, leder Zend stadigvæk PHP projektet, og spiller en central rolle i den eksplosive vækst af PHP.

Zend har med andre ord den største kompetence inden for PHP, og dermed et godt grundlag for at levere en enterprise PHP platform.

Zend Server

Zend leverer en enterprise PHP platform med automatisk opdatering og service level aggrement som store virksomheder gerne vil have det. Der findes dog også en gratis community edition.

Zend Server er ikke bare en almindelig PHP implementering. Med Zend Server får du:

  • En up-to-date, testet og supporteret PHP stak, der sikrer stabilitet og forbedrer sikkerheden
  • Avanceret overvågning og diagnostik, der muliggør tidlig e identificering af problemer.
  • Indbygget optimering og acceleration, der sikrer høj ydelse og lavt ressourceforbrug.

Platformen levereres som en samlet pakke der let og elegant installeres med et brugervenligt installeringsscript, hvorefter løsning kan vedligeholdes med automatiske eller manuelle opdateringer alt efter ønske. Der er support for Linux, Windows og IBM i.

Alle extensions og libraries der normalt skal kompileres særskilt er inkluderet og hele stakken er testet og supporteret af Zend. Der er med andre ord ikke nogen ubehagelige overraskelser. Det hele virker bare.

Monitorering og debugging

Der hvor Zend Server virkelig bliver vanedannede er ved mulighederne for monitorering. Glem de almindelige server logs. Zend Server Monitor er en helt ny verden, der både er overskuelig og mere rig på information. Du kan f.eks. trække code tracing informationerne helt ind i Zend Studio (PHP udviklingsmiljø), og debugge direkte på serveren.

Hvis du bare drifter standard PHP applikationer som f.eks. Magento, Drupal eller WordPress, kan du måske godt undvære de avancedre muligheder for monitorering og debugging. Jeg kan dog garantere dig for, at du ikke vil undvære dem, hvis du har en større egenudviklet applikation.

caching og ressourcestyring

Enhver moderne webplatform har fokus på caching og ressourcestyring og det er også tilfældet med Zend Server. Først og fremmest er der en PHP bytecode cache, der cacher den fortolkede PHP kode, hvilket giver en forbedring af ydelsen uden at det er nødvendigt at ændre PHP koden. Den fungerer i princippet på samme måde som APC (Alternative PHP Cache) som du måske kender.

Derudover er der Full page caching, hvilket vil sige at der er mulighed for at cache det HTML output som en PHP side resulterer i. Det er nemt at sætte op, men er selvfølgelig begrænset til sider der ikke indeholder dynamisk indhold.

En mere avanceret cache er Zend Data Cache som udviklere kan tilgå med et API fra PHP. Dermed er det muligt at cache hele eller dele af en side.

Endelig er der Zend Job Queue, som er et avanceret alternativ til de traditionelle cron jobs. Fordelen ved Zend Data Queue er den kan styres med API i PHP, og dermed får man en mere præcis og fleksibel styring af asynkrone jobs.

Enterprise er ikke gratis

Zend Server findes i en gratis community edition og en professionel udgave der starter fra €1.195 (ca. 8.965,- kr). Der er dog penge som er godt givet ud, hvis man har en forretningskritisk applikation. Læs mere om Zend Server

VPS Guiden kører på Zend Server og det har været alle pengene værd.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.